2009. február 27., péntek

2009. február 26., csütörtök






Dunaújváros. A "Nemzet sportfővárosa" ahogyan szokták nevezni. Gyönyörű Dunaparttal, ahol jókat lehet sétálni, horgászni, sportolni....
Erős a főiskolai élet, sok a diák, egyre több a rendezvény és a kulturális élet is jelentős.
Van itt szocreál építészeti stílust bemutató "tanösvény", nemzetközi acélszobor kiállítás a dunaparti sétányon, élményfürdő, szabad strand...

Amúgy ez egy ipari város, (ISD Dunaferr, Hankook, Papírgyár, és sok acélszerkezetgyártó cég, a nagy kereskedelmi egységek, kikötő ...)
Hát ez Dunaújváros dióhéjban.

2009. február 21., szombat


A fürdő nagyon jó. Bár a belső csúszdák összeillesztése tökéletlen és szerintem kellemetlen a csúszás rajtuk. A nagy csúszdák fergetegesek. A víz hőmérséklete nagyon jó és a medencék hőmérséklete is kiváló.
www.aqua-world.hu/




2009. február 18., szerda



Németország, Berchtesgaden. Az az, a Sasfészek 1834 m magasan.
Az épületet a náci vezetés ajándékozta Hitlernek születésnapjára.
A Sasfészekben még Horty Miklós is vendégeskedett egyszer.

A háború után az amerikaiak vertek tanyát benne.
Mikor elhagyták, mindent elvittek és leszereltettek ami a németekre emlékeztetett.
Ez a kandalló maradt meg eredeti formájában 1938-ból.

2009. február 15., vasárnap




Most egy kicsit ugorjunk távolabb. Bled/Szlovénia. Nagyon nagy hatással volt rám ez a hely. Gyönyörű és jó hangulatú. Nem véletlenül nevezik kis Ausztriának is Szlovéniát.
A tavon halad keresztül egy energia vonal (esetleg LAY-vonal, Szent György-vonal). Sikerült keresztül csónakáznunk rajta. Aki nyitott és olyan lelki - vagy tudatállapotban van, az megtapasztalhatja ezt az erővonalat.

2009. február 12., csütörtök


Szintén Nagyvázsony. Kb. 8 perc sétára a falutól.
Majd később folytatom a többivel.

Nagyvázsony: Kinizsi Pál apósa alapította 1483-ban. Kinizsi Pál itt van eltemetve.

Ezzel kellet volna kezdenem, mert Klastrompuszta, volt a kezdet. Itt gyűjtötte össze Boldog Özséb a Pilisben lakó szerzeteseket (remetéket) és itt alapította meg a szerzetesrendet, s az első templomot. Ő itt is van eltemetve.
2008-ban felújítás alatt állt a terület, mint a képen is látszik.

Most a Pálos kolostorromokból szeretnék párat bemutatni. Kezdjük a legszebb nevű településen levővel, azaz Pilisszentlélekkel. A PÁLOS REND az egyetlen magyar alapítású, pápai jóváhagyású (azaz "legális") rend. 2008-ban ünnepelhették a 700 éves pápai jóváhagyást. Tagjai elsősorban katona szerzetesek voltak, akiket a magyar királyok nagy becsben tartottak. (Hunyadi Mátyás, Szent László, Nagy Lajos, Károly Róbert...)
Minden Pálos kolostor körül találhatóak barlangok, barlang rendszerek, ahol beavatásaik zajlottak. Ezek a beavatások hasonlítanak az egyiptomi beavatási rítusokhoz.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Pilisszentl%C3%A9lek

Veszprém megyében (a Bakonyban) található a Cseszneki vár.

2009. február 11., szerda


Megnyitom foto-blogomat. Megpróbálok minden nap feltenni egy fényképet olyan helyekről amit nektek is látni kell. Remélem az idelátogatóknak tudok szerezni egy pár kellemes percet vagy jó utazási, kirándulási célokat bemutatni.

Ez a kép Rácalmáson (Fejér megye), a Jankovich-kúriában készült.